PREDMETI

Metabolomika v živilih

5

ECTS Kreditne točke

Predavatelji
  • prof. dr. Urška Vrhovšek
Smeri
  • EKO3

Cilji

Cilj tega predmeta je dati študentom znanje, kako izvesti metabolomsko študijo od začetka do konca. Študent pridobi kompetence potebne za načrt eksperimentalnega poskusa, pripravo vzorcev, uporabo masne spektrometrije za globalno profiliranje (netarčna metabolomika) in ciljno usmerjene metodologije (tarčna metabolomika) ter znanja o analizi podatkov.

Predmetnik

Metabolom živil je celota spojin z nizko molekulsko maso v posameznem živilu in je lahko zelo kompleksen, saj pogosto obsega več tisoč kemijskih spojin. Živilska metabolomika se danes lahko šteje kot dragoceno orodje za ocenjevanje kakovosti, varnosti in porekla hrane ter učinkov na zdravje, povezanih s hrano. Študenti se bodo srečali z različnimi metabolomskimi pristopi v analizi različnih kemijskih skupin metabolitov hrane. Dobili bodo znanje, kako pravilno načrtovati poskus za študije metabolomike. Seznanili se bodo z različnimi tehnikami priprave vzorcev in kontrolo kakovosti primernih v metabolomskih študijah. V okviru predmeta se bodo seznanili z različnimi analitskimi tehnikami, ki se uporabljajo tako v tarčni in kot netarčni metabolomiki: tekočinsko kromatografijo, plinsko kromatografijo v povezavi z masno spektrometrijo in tudi nekaj osnovnih informacij o principu NMR metabolomike. Študenti bodo spoznali osnove metodologije podatkovnega rudarjenja kompleksnih podatkovnih nizov in pridobili znanje, kako iz njih pridobiti biološko pomembne informacije.

Obveznosti

Splošni pogoji za vpis na doktorski študij. studies.

Preverjanje znanja

Literatura in reference

Več
Skrij