PREDMETI

Kemijska in prehranska toksikologija

5

ECTS Kreditne točke

Predavatelji
  • prof. dr. Metka Filipič
Smeri
  • EKO3

Cilji

- Razumevanje osnovnih toksikoloških principov - Razumevanje različnih vrst škodljivih učinkov zaradi izpostavljenosti toksičnim kemikalijam - Razumevanje različnih mehanizmov delovanja toksičnih kemikalij - Razumevanje vrst izpostavljenosti toksičnim snovem - Razumevanje in uporaba toksikoloških podatkov - Razumevanje koncepta ocenjevanja tveganja za zdravje ljudi

Predmetnik

1. Uvod v toksikologijo: osnovni koncepti nevarnosti in toksičnosti, povezava med dozo in učinki - zdravila, strupi in nutrienti, naravne in sintetične kemikalije, homeostaza preprečevanje zastrupitev. 2. Dejavniki, ki vplivajo na tveganje za zastrupitve: kako snovi krožijo v okolju, odvisnost dejanske izpostavljenosti od vrste izpostavljenosti, odvisnost toksičnih učinkov od interakcij kemikalije v telesu (toksikokinetika, toksikodinamika), učinki na organe, posebni učinki (karcinogeneza, mutageneza, reproduktivna toksičnost, imunotoksičnost) in njihovi molekularni mehanizmi, učinki kombiniranih izpostavljenosti, razlike med akutnimi in kroničnimi izpostavljenostmi. 3. Viri in uporaba toksikoloških podatkov: tosikološki testi (in vivo, in vitro, toksikogenomika) interpretacija podatkov, ocena nevarnosti, monitoring izpostavljenosti. 4. Vrste kemikalij in onesnažil živil, ki vplivajo na zdravje: topila, kovine, kisline in baze, pesticidi, nanodelci, naravni toksini, aditivi hrani, produkti, ki nastanejo pri predelavi živil.

Obveznosti

Zaključen študij druge stopnje naravoslovne ali tehniške smeri ali zaključen študij drugih smeri z dokazanim poznavanjem osnov področja predmeta (pisna dokazila, pogovor).

Preverjanje znanja

Literatura in reference

Več
Skrij