PREDMETI

Proteinski toksini - karakterizacija in uporaba v celični biologiji

10

ECTS Kreditne točke

Predavatelji
  • prof. dr. Igor Križaj
Smeri
  • NANO3

Cilji

Seznaniti študente s: - sodobnimi eksperimentalnimi metodami in tehnikami za čiščenje proteinskih toksinov, - sodobnimi eksperimentalnimi metodami in tehnikami za biokemijsko in pato-fiziološko karakterizacijo proteinskih toksinov, - primeri uporabe proteinskih toksinov kot orodij v raziskovalne namene, - primeri uporabe proteinskih toksinov v terapevtske namene. Splošne kompetence: - Študent bo spoznal raziskovalne metode in postopke za izolacijo in karakterizacijo proteinskih toksinov, - razvil bo sposobnost samokritične presoje svojih raziskovalnih aktivnosti, - pridobil bo sposobnost uporabe znanja v praksi, - razvil bo sposobnosti posredovanja rezultatov raziskovalnega dela širši javnosti, s posebnim poudarkom na komunikaciji v mednarodnem okolju, - naučil se bo kooperativnosti, dela v skupini (in v mednarodnem okolju). Predmetnospecifične kompetence: Študent bo znal poiskati ustrezen proteinski toksin in ga uporabiti kot pripomoček pri svojem raziskovalnem delu.

Predmetnik

- Pregled najpomembnejših virov proteinskih toksinov, - proteomska karakterizacija strupov – venomika in antivenomika, pregled sodobnih eksperimentalnih metod in tehnik za čiščenje proteinskih toksinov, - pregled sodobnih eksperimentalnih metod in tehnik za karakterizacijo proteinskih toksinov, njihovih fizikalno-kemijskih lastnosti, strukture in biokemijskih lastnosti, - pregled sodobnih eksperimentalnih metod in tehnik za karakterizacijo pato-fiziološkega delovanja najpomembnejši skupin proteinskih toksinov; uporaba celičnih kultur, - molekularni mehanizmi delovanja izbranih proteinskih toksinov, - uporaba proteinskih toksinov v raziskovalne namene, - uporaba proteinskih toksinov v terapevtske namene.

Obveznosti

Zaključena druga stopnja bolonjskega študija ali diploma univerzitetnega študijskega programa. Nujna so osnovna znanja s področja biokemije in molekularne biologije.

Preverjanje znanja

Literatura in reference

Več
Skrij