MPŠ
MPŠ MP&Scaron MP&Scaron MP&Scaron Avtorji

Mednarodna
podiplomska šola
Jožefa Stefana

Jamova 39
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

Tel: (01) 477 31 00
Faks: (01) 477 31 10
E-pošta: info@mps.si

Išči

Aktualne novice

2.3.2009
Predavanje z naslovom Ne-gelska proteomska metoda za identifikacijo membranskih substratov cisteinskih katepsinov bo v četrtek, 5. marca 2009 ob 13:00 v predavalnici B220.

Ne-gelska proteomska metoda za identifikacijo membranskih substratov cisteinskih katepsinov

dr. Marko Fonović

Cisteinski katepsini sodijo v skupino lizosomskih proteaz, za katere je dolgo časa veljalo, da sodelujejo predvsem pri nespecifični razgradnji proteinov v lizosomih. V zadnjih letih pa je večje število raziskav pokazalo, da se katepsini izločajo tudi v zunajcelični prostor, kjer lahko cepijo membranske proteine in komponente zunajceličnega matriksa. S svojo zunajcelično proteolizno aktivnostjo katepsini vplivajo na številne pomembne patološke procese, med drugim tudi na razvoj raka. Žal pa je le malo znanega o zunajcelični proteolitski aktivnosti katepsinov, ker je bilo do danes identificiranih le malo substratov.
V zadnjem desetletju je proteomika postala ena izmed glavnih orodij za identifikacijo proteinov v kompleksnih bioloških vzorcih. Razvoj metod, ki ne bazirajo na uporabi akrilamidnih gelov (naprimer MudPIT) je zelo izboljšal dinamično območje, ločljivost in pretočnost proteomske analize. V tem predavanju bomo predstavili prednosti in pomankljivosti različnih proteomskih tehnik, ter uporabo metode MudPIT pri identifikaciji membranskih substratov cisteinskih katepsinov.