MPŠ
MPŠ MP&Scaron MP&Scaron MP&Scaron Avtorji

Mednarodna
podiplomska šola
Jožefa Stefana

Jamova 39
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

Tel: (01) 477 31 00
Faks: (01) 477 31 10
E-pošta: info@mps.si

Išči

Aktualne novice

4.12.2012
Društvo mladih raziskovalcev Slovenije, ki združuje mlade raziskovalce, podiplomske študente in podoktorske raziskovalce, je v torek, 27. 11. 2012, v Centru kulture Španski borci v Ljubljani že četrtič zapored organiziralo dogodek Mentor leta. Izmed 54 nominiranih mentorjev mladih raziskovalcev (od skupno 600) je petčlanska komisija izbrala najboljšega in mu podelila priznanje Mentor leta 2012.

Prof. dr. Boris Žemva je prodekan Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana, redni profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani ter raziskovalec na Odseku za anorgansko kemijo in tehnologijo Instituta Jožef Stefan. Raziskovalno se ukvarja z žlahtnimi plini, visokoenergijskimi oksidanti in fluorovimi spojinami ter z vprašanji nevarnih odpadkov. Sam ali v soavtorstvu s sodelavci je objavil več znanstvenih člankov, večino v tujih strokovnih revijah in knjigah, njegov patent za specialni fluoriran polimer pa je svetovno zaščiten. Prof. dr. Boris Žemva se je z dosežki na področju anorganske kemije fluora povzpel v sam svetovni vrh raziskovalcev. Dosežki  prof. dr. Žemve so sestavni del sodobnih učbenikov anorganske kemije. Delo profesorja Žemve je bilo večkrat opaženo in tudi nagrajeno, med drugim je leta 2011 dobil Zoisovo nagrado za življenjsko delo na področju anorganske kemije fluora.

Kandidaturo letošnjega prejemnika priznanja sta oddala mlada raziskovalca Kristian Radan in Matic Lozinšek. V tem času sta pod mentorstvom prof. dr. Žemve pripravila številne objave, ki so med drugim izšle v uglednih znanstvenih revijah Journal of Fluorine Chemistry in Journal of Solid State Chemistry.