MPŠ
MPŠ MP&Scaron MP&Scaron MP&Scaron Avtorji

Mednarodna
podiplomska šola
Jožefa Stefana

Jamova 39
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

Tel: (01) 477 31 00
Faks: (01) 477 31 10
E-pošta: info@mps.si

Išči

Aktualne novice

3.5.2016
Vabljeni na 18. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2015/16, ki bo v ponedeljek, 9. maja 2016, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani.

prof. dr. Kazuhiro Hono

Magnetic Materials Unit, National Institute for Materials Science, Tsukuba, Japonska

Visokokoercitivni neodim-železo-borovi permanentni magneti brez disprozija

Zaradi nedavnih zadržkov glede neprekinjene preskrbe s težkimi redkimi zemljami so se številne raziskave na področju permanentnih magnetov osredotočile na neodim-železo-borove (Nd-Fe-B) magnete brez disprozija (Dy). V predavanju bomo predstavili naše nedavne dosežke pri razvoju visokokoercitivnih magnetov te vrste. Da bi dobili celovit vpogled v povezavo med mikrostrukturo in koercitivnostjo, smo nanovo raziskali mikrostrukturo Nd-Fe-B sintranih in vroče deformiranih magnetov z vrstičnim presevnim elektronskim mikroskopom (STEM) s korekcijo aberacije ter s tomografijo na atomsko sondo. Ugotovili smo, da sta struktura in kemijska sestava domenske stene odvisni od njene orientacije, tako da so stene, ki so pravokotne na c ravnine, pretežno kristalinične in imajo višjo koncentracijo Nd, medtem ko so stene, pravokotne na c ravnine, amorfne in vsebujejo večji delež Fe. Na podlagi teh odkritij smo razvili metodo za znatno povečanje koercitivnosti anizotropnih Nd-Fe-B magneto brez dodatka disprozija.

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs

Predavanje bo v angleščini.

Lepo vabljeni!