MPŠ
MPŠ MP&Scaron MP&Scaron MP&Scaron Avtorji

Mednarodna
podiplomska šola
Jožefa Stefana

Jamova 39
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

Tel: (01) 477 31 00
Faks: (01) 477 31 10
E-pošta: info@mps.si

Išči

Aktualne novice

2.6.2016
Vabimo vas na 20. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2015/16, ki bo v torek, 07. junija 2016, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«  na Jamovi cesti 39 v Ljubljani.

prof. dr. Tomaž Prosen

Univerza v Ljubljani, Ljubljana

Točni koraki po neravnovesni kvantni fiziki

Neravnovesna kvantna fizika je postala eno od osrednjh raziskovalnih področij, še posebej glede na impresivno kontrolabilnost aktualnih eksperimentov s hladnimi atomi in fotonskimi mrežami. Po teoretični strani je tematika zelo plodno stičišče na videz raznoterih področih teoretične in matematične fizike: teorije kondenzirane snovi, statistične mehanike in kvantne teorije polja, teorije strun, kvantne informatike ter teorije dinamičnih sistemov. Netrivialni in fizikalno relevantni točno rešljivi modeli, ki izkazuje glavne univerzalne pojave, so ključen element vsake uspešne teorije. Na področju neravnovesnih kvantnih mnogodelčnih močno koreliranih sistemov so bile takšne rešitve do nedavna zelo redke in šele pred kratkim je prišlo do znatnega napredka. V predavanju bomo orisali eno en teh sledi napredka, ki se je začela z izpeljavo točnih rešitev robno gnanih master enačb kvantnih spinskih verig in se končuje z odkritjem novih družin t.i. kvazilokalnih ohranitvenih zakonov.

Predavanje bo v angleščini.

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

Lepo vabljeni!