MPŠ
MPŠ MP&Scaron MP&Scaron MP&Scaron Avtorji

Mednarodna
podiplomska šola
Jožefa Stefana

Jamova 39
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

Tel: (01) 477 31 00
Faks: (01) 477 31 10
E-pošta: info@mps.si

Išči

Aktualne novice

13.1.2017
Vabimo vas na 12. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2016/17, ki bo v sredo, 18. januarja 2017, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«  na Jamovi cesti 39 v Ljubljani.

doc. dr. Marko Gerbec

Institut Jožef Stefan, Ljubljana, Slovenija

40 let procesne varnosti – kje je preprečevanje večjih nesreč v industriji danes?

Leta 1976 se je zgodila nesreča, povezana z nenadzorovanim izpustom dioksinov v tovarni v mestecu Seveso severno od Milana. Ta in še mnoge druge zloglasne nesreče iz tistega časa (Flixborough, Bhopal, Mexico City, itd.) so definirale pojem procesne varnosti, to je večjih nesreč v industrijskih procesih, ki so običajno povezani z uporabo večjih količin nevarnih snovi. Predstavili bomo njihove značilnosti, skupne točke (vzroke), odziv družbe (države, zakonodaja), pristope k upravljanju s tveganji in ocenjevanju tveganj ter zaključili s primerjalno oceno stanja danes - ali smo v tem času kot mednarodna skupnost uspeli izkoreniniti večje nesreče?

Predavanje bo v slovenščini.

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs.

Lepo vabljeni!