MPŠ
MPŠ MP&Scaron MP&Scaron MP&Scaron Avtorji

Mednarodna
podiplomska šola
Jožefa Stefana

Jamova 39
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

Tel: (01) 477 31 00
Faks: (01) 477 31 10
E-pošta: info@mps.si

Išči

Aktualne novice

5.5.2017
Vabimo vas na 20. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2016/17, ki bo v sredo, 10. maja 2017, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«  na Jamovi cesti 39 v Ljubljani.

Dr. Tony Raven

University of Cambridge, Cambridge, Velika Britanija

Skladi za preizkus koncepta na Univerzi v Cambridgeu: zgodovina, delovanje, vodenje in koristi.

Evalvacija raziskovalnega sistema v Veliki Britaniji


Velika Britanija je bila skozi zgodovino vselej znana po kakovosti raziskav in odkritij – reaktivnem motorju, penicillinu, slikanju z magnetno resonance itd. –, a tudi po nezmožnosti, da odkritja preobrazi v komercialno uspešne aplikacije. Z novo vlado je l. 1997 Velika Britanija stopila na pot, ki postavlja komercializacijo raziskav na univerzah v središče gospodarske strategije in se glede te dejavnosti uvrstila ob bok ZDA kot mednarodnemu merilu za uspešnost.

V predavanju bomo opisali pot, ki smo jo prehodili na univerzah, pri prenosu tehnologij na univerzah in pri vladni politiki, zatem pridobljene izkušnje in vse, česar smo se naučili – od sprememb akademske kulture do ustanavljanja univerzitetnih skladov tveganega kapitala in posledic, ki jih je prineslo. Vse to bomo predstavili s stališča Velike Britanije in Univerze v Cambridgeu, a tudi v mednarodnem kontekstu naraščajočega zanimanja za znanost kot gonilo gospodarstva bodočnosti.

Predavanje bo v angleščini.

Lepo vabljeni!

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs.