MPŠ
MPŠ MP&Scaron MP&Scaron MP&Scaron Avtorji

Mednarodna
podiplomska šola
Jožefa Stefana

Jamova 39
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

Tel: (01) 477 31 00
Faks: (01) 477 31 10
E-pošta: info@mps.si

Išči

Aktualne novice

5.5.2017
Vabimo vas na 21. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2016/17, ki bo v četrtek, 11. maja 2017, ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«  na Jamovi cesti 39 v Ljubljani.

prof. dr. Mirjam Cvetič

Univerza v Pennsylvaniji, Philadelphia, ZDA

Sodobna teorija strun se sooči s fiziko delcev in s črnimi luknjami

Teorija strun kot najprimernejši kandidat za kvantno poenotenje fizike delcev in gravitacije nudi vpogled v pomembna vprašanja teoretične fizike, kot je mikroskopska struktura črnih lukenj in geometrijski izvor fizike delcev. Pregledali bomo te rezultate, med drugim vpeljavo razsežnih teles - Dirichletovih bran -, in izpostavili pomembno geometrijsko vlogo, ki jo brane igrajo pri izpeljavi fizike delcev in mikroskopske strukture črnih lukenj. Obenem bomo poudarili nedavni napredek pri izpeljavi fizike delcev iz F-teorije, geometrijske domene teorije strun pri končni sklopitvi strune, in se osredotočili na konstrukcijo Velike teorije poenotenja standardnega modela s tremi družinami.

Predavanje bo v angleščini.

Lepo vabljeni!

Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs.