PROJEKT FUNKCIONALNI DODATKI V HRANI IN KRMI: ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIAL IN IZVOR (FRAPI)

Projekt Funkcionalni dodatki v hrani in krmi: Antioksidacijski potencial in izvor (FrAPI)

Published: 22. feb. 2019
frapi

Šola v sodelovanju s podjetjem Jata Emona izvaja projekt Funkcionalni dodatki v hrani in krmi: Antioksidacijski potencial in izvor (FrAPI), ki je bil odobren na JAVNEM RAZPISU PROJEKTNO DELO Z GOSPODARSTVOM IN NEGOSPODARSTVOM V LOKALNEM IN REGIONALNEM OKOLJU - PO KREATIVNI POTI DO ZNANJA 2017 - 2020. Trend v živalski in humani prehrani se je v zadnjih letih osredotoča k dodatkom in prehranskim dopolnilom naravnega izvora ter novimi alternativnimi virom prehrane bogate z beljakovinami. Mikroalge, kot so Spirulina (Arthrospira platensis), Chlorella, Dunaliella, Haematoccocus in Schizochytrium, predstavljajo vire hrane, ki jih ameriška agencija, U.S. Food and Drug Administration (FDA), uvršča v kategorijo GRAS (Generally Regarded as Safe; opp. v prevodu, splošno velja za varno), saj je možen vnos visokovrednih sestavin v obliki praškaste suhe ali liofilizirane biomase brez predhodne ekstrakcije. V predlaganih raziskavah se bomo osredotočili na spirulino in klorelo, ki se že več let uporabljata kot prehransko dopolnilo zaradi visoke hranilne vrednosti. Vsebujeta pa tudi veliko bioaktivnih sestavin z različnimi farmakološkimi lastnostmi (antioksidativni, protivnetni, imuno-stimulacijski učinki, itd). Prav zaradi teh lastnosti se mikroalge lahko uporabijo tudi kot krmni dodatek. Kot krmni dodatek se lahko uporabljajo tudi tanini. Tanine se pogosto uporablja v prehrani monogastričnih živali kot tudi prežvekovalcev, saj zavirajo rast zajedavcev prebavnega trakta, imajo antioksidativni potencial in ugodno vplivajo na delovanje prebavil. Tako se industrija krmil kot je Jata Emona pogosto ukvarja z vprašanjem, kako s krmo doseči antibakterijski, protivirusni, antimikrobni ali antioksidativni učinek in tako pripraviti nove funkcionalne dodatke h krmi. 

Cilja projekta sta:

Ovrednotiti in primerjati različne vzorce prehranskih dopolnil na bazi alg, ki so trenutno razpoložljiva na slovenskem tržišču. Osredotočili se bomo na določitev vsebnosti antioksidantov ter mikroelementno sestavo, medtem ko bomo na podlagi izotopske sestave lahkih elementov (C, N, S) v kombinaciji z elementno sestavo poskušali določiti izvor. 
Določitev antioksidacijskega potenciala tanina kot krmnega dodatka.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Back to all news