ERASMUS+ PRAKSA NA CZECH UNIVERSITY OF LIFE SCIENCES PRAGUE
Raziskovalna izkušnja v Pragi
Raziskovalna izkušnja v Pragi
S pomočjo programa Erasmus+ sem se udeležila tritedenskega raziskovalnega obiska na Czech University of Life Sciences Prague, ki je naša partnerica na projektu INPROFF (Quality, Safety and Authenticity of INsect PROtein-Based Food and Feed). Delala sem na odseku za mikrobiologijo ter odseku za zoologijo in ribištvo pod mentorstvom prof. Lenke Kouřimské.
Ogledala sem si insektarij, kjer gojijo užitne insekte, obiskala ostale laboratorije ter spremljala analize skupnega dušika, skupnih lipidov in vitamina C v paradižnikih. Prav tako sem si ogledala univerzitetni center za usposabljanje na področju pridelave hrane, kjer potekajo senzorične analize, peka kruha in peciva, predelava mesa in mleka, proizvodnja olja in čipsa, liofilizacija sadja, varjenje piva in prodaja tam narejenih izdelkov. S partnerji smo dokončali znanstveni članek z naslovom: Nutritional Composition of Farmed Insects: Impact of Species, Developmental Stage, and Sex.
V tem času sem se udeležila tudi mednarodne konference RAFA 2024, na kateri je bilo 710 udeležencev s celega sveta. Na njej so se zbrali najboljši strokovnjaki s področij analizne kemije na področju hrane, varnosti hrane, metabolomike, volatilomike, avtentičnosti hrane, kemometrije, obdelave podatkov in uporabe umetne inteligence na področju hrane. Na konferenci sem predstavila svoje delo z naslovom Unlocking tomato quality attributes irrigated with treated wastewater using machine learning.
Seveda pa sem svoj prosti čas izkoristila za raziskovanje prelepe Prage odete v jesenske barve ter njene kulinarike skupaj s kolegico dr. Petro Škvorovó. Tako obisk na CZU kot konferenca sta bila pomemben doprinos k mojemu doktoratu ter krepitvi sodelovanja med partnerji projekta.
Anja Vehar, Ekotehnologije
Nazaj na novice