UMRL JE PROFESOR BORIS ŽEMVA

Umrl je profesor Boris Žemva

Objavljeno: 06. nov. 2023

V 84. letu starosti je umrl naš profesor Boris Žemva, slovenski kemik, zaslužni znanstvenik IJS, raziskovalec na področju žlahtnih plinov, visokoenergijskih oksidantov in fluorovih spojin ter z nevarnimi odpadki. Z dosežki na področju anorganske kemije fluora se je povzpel v sam svetovni vrh raziskovalcev, njegovi dosežki so sestavni del sodobnih učbenikov anorganske kemije. Na področju kemije fluora se je še posebej izkazal s sintezo pod visokimi tlaki, fotokemično sintezo in študijem spojin z nenavadnimi oksidacijskimi stopnjami elementov. Opisal je vrsto novih metod za sintezo binarnih fluoridov in prvič podal zanesljivo sintezo nikljevega tetrafluorida.

Leta 1989 je prejel Kidričevo nagrado in 1999 kot prvi v Sloveniji Humboldtovo nagrado za vrhunske dosežke na področju naravoslovnih in ekonomskih znanosti. Leta 2001 je prejel priznanje Ambasador Republike Slovenije v znanosti. Je tudi četrti Evropejec, ki je prejel nagrado za neorgansko kemijo Ameriškega kemijskega društva. Od 2010 je bil član Evropske akademije znanosti s sedežem v Liegu v Belgiji. Veliko je predaval kot gost na tujih univerzah: Aviemor, Argonne, Avignon, Bgd, Berlin, Benetke, Dortmund, Dunaj, Giessen, Jeruzalem, Kyoto, Los Alamos, New Orleans, Santa Cruz, Skopje. Leta 2011 je prejel Zoisovo nagrado za življenjsko delo. Leta 2012 je dobil priznanje Mentor leta, ki je namenjeno promociji dobrega mentorstva in dobrih mentorskih praks.

V spominu nam bo ostal kot vesten profesor, prodekan MPŠ v obdobju od 2016 do 2020 in predsednik študijske komisije. Študentom MPŠ se bo za vedno vtisnil v spomin kot profesor in mentor, ki je svoje poslanstvo opravljal s srcem in svoje znanje uspešno prenašal na nove generacije.

Skupna žalna seja Instituta »Jožef Stefan« in Mednarodne podiplomske šole v spomin na prof. dr. Borisa Žemvo bo v ponedeljek, 20. novembra 2023, ob 11. uri v Veliki predavalnici Instituta.

Nazaj na novice